Prima expediţie pe o insulă dunăreană s-a comis...
Insula Balta Ialomiţei DYO-08
Mai departe povesteşte Pit YO3JW:
Pe 18 aprilie a fost World Amateur Radio Day sau cum se zice pe la noi Ziua Mondială a Radioamatorilor. Am vrut să combinăm sărbătoarea cu o acţiune în premieră. Nu am reuşit din prima. Ziua a fost una cu o vreme ploioasă eu eram răcit cobză iar partenerul meu m-a anunţat că nu poate veni.
A trecut o săptămână, prognoza meteo arăta bine, răceala a mai trecut, vocea a revenit, aşa că am stabilit cu Sorin YO3DLW ca Joi să ieşim la Dunăre pe insula Balta Ialomiţei. Am ales această variantă deoarece este accesibilă chiar cu maşina!
În urmă cu ceva timp, Vasile YO6EX, a venit cu o idee. Ce ar fi să instituim un "club" al exploratorilor insulelor dunărene. A facut săpături şi a descoperit că sunt multe şi diferite. A urmat o perioadă de pregătire. Atribuirea de coduri pentru fiecare insulă, traducerea textelor în limba engleză, pregătirea diplomelor şi certificatelor de exploratori.
Mai trebuia sa apară şi ocazia activării unei insule. Aşa că împreună cu Sorin am zis să "spargem gheaţa"...
Pregătirile nu au durat mult. Am două sacoşe în care intră tot ce este necesar. Aşa, deja de la 7 dimineaţa erau aşezate frumos una lîngă alta, pentru a fi puse în maşină. Conform înţelegerii urma să plecăm la ora opt. Sorin venea cu metroul şi cînd ajungea, să mă sune la telefon. Aşa s-a şi întâmplat. Sacoşele şi-au luat locul în maşina şi la drum...
Am intrat pe A2 şi cu viteza legală am facut vreo 75 de minute pînă la Feteşti. Am dat şi 11 lei, pentru-că există o taxă care se plăteăte înainte de intrarea pe podul de la Feteşti unde se traversează Dunărea, pentru a intra pe insula Balta Ialomiţei. Dacă s-ar fi plătit la Cernavodă, scăpam, căci de cum am traversat Dunărea am şi ieşit de pe autostradă.
Am ajuns la o barieră. A venit un "stapân" al ei şi dupa ce a auzit că vrem să trecem, a zis OK dar daţi zece lei! Este şi un panou cu ceva, ca s-a făcut cu fonduri europene, ceva agro..., în fine, am trecut.
Nu am mers prea departe pentru-că habar n-aveam unde duce drumul şi pe noi ne interesa ca locul de trafic să fie şi în zona YOFF-111, zona braţului Borcea. ( http://wff-yo.blogspot.com/ ) .
Undeva spre stânga se vedeau câteva case şi ne-am apropiat de ele. Unul din trăitorii de acolo era pe "uliţă". Mai în glumă mai în serios l-am întrebat dacă poate să ne dea o "căldare" de curent. Răspunsul primit a fost: daca aveţi căldare, cu plăcere!... Atât ne-a trebuit... din maşină a ieşit imediat un prelungitor...
Antena am prins-o de un par de la un gard. Planul de masă a fost legat de plasa de sârmă a gardului şi la ora 10 eram în eter. Pentru început am intrat în 40m. Apoi în 20m ssb apoi cw. Ceva în 17m şi la final din nou în 40m. Eu cu staţia, Sorin cu imaginile.
La un moment dat la geamul maşinii a apărut un puşti care se tot uita. Vazându-l curios, am trecut pe difuzor şi l-am chemat lânga mine. Nu ştiu ce-i trecea prin cap dar stătea aşa de cuminte, că m-a pus pe gânduri. Nu a trecut mult şi au mai aparut câţi-va copii. Erau surorile lui. Închipuiţi-vă a la un mnment dat pe scaunul şoferului eram 4. Eu, care ocupam destul de mult loc, cele doua fetiţe şi puştiul care stătea la picioare, în stânga jos. Ei stăteau cu gura căscată, e o treabă, dar eu nu prea mai aveam loc. Aşa că i-am lăsat să asculte.
Pe la ora 13 a venit unul din părinţi să-i ia la masă. Să vezi problemă. Nu voiau să plece. Până la urmă, dupa ce au promis ca nu fac nazuri şi mănâncă tot, au fugit repede, dar s-au întors cât ai zice peşte...
Propagarea nu a fost una de excepţie poate doar ca variaţie în funcţie de activitatea solară. La un moment dat au început să se audă şi descărcări atmosferice. Apoi şi bubuieli. Chiar au căzut câteva picături de ploaie. Noroc că nu au fost consistente.
Eram deja pe insula Balta Ialomiţei de câteva ore şi nu ajunsesem la apa Dunării. Spre final am luat informaţii de la cei din jur şi am pornit spre apă. Dacia SuperNova este o maşină nu prea adaptată mersului în teren denivelat. A trebuit să fiu precaut în momentul în care am ieşit de pe drum. Am trecut de dig şi am mers încet pentru a nu rămâne suspendat pe un şleau. Am reuşit să ajung la apa Dunării. Cele două poduri se vedeau în toată splendoarea lor. La plecare am dibuit drumul care ne scoate pe mal, fără să fie nevoie să trec pe la bariera cu taxarea, astfel că data viitoare...
Am ieşit în autostradă şi retur la Bucureşti. Pe drum, câte-va reprize de ploaie au spălat praful saharian prins în zilele anterioare pe maşină.
Aproape 350 de QSO-uri în 4 ore de lucru.
Indicativ utilizat: YP1WFF
Prima ieşire pe o insulă dunăreană, de la începutul programului DIE şi prima activare a zonei YOFF-111.
A comentat Pit, YO3JW, cu 73 si 44.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu